KAIP SUMAŽINTI SUNAUDOJAMOS ELEKTROS KIEKĮ? PATARIA MOKI-VEŽI EKSPERTAS

KAIP SUMAŽINTI SUNAUDOJAMOS ELEKTROS KIEKĮ? PATARIA MOKI-VEŽI EKSPERTAS

Vis didėjančios sąskaitos už elektrą – svari priežastis ieškoti būdų, kaip taupyti elektros energiją bei kaskart sulaukus sąskaitos už ją – neišsigąsti. Ar įmanoma kažką padaryti patiems? Ar pakoregavus tam tikrus mūsų įpročius, sunaudotos elektros kiekis bus mažesnis? Anot MOKI-VEŽI eksperto – TAIP!

Šiame blogo įraše dalinamės naudingais patarimais, kaip taupyti: linkime malonaus skaitymo. Tuo pačiu primename, jog itin platų ir kaskart atnaujinamą apšvietimo prekių asortimentą rasite visose fizinėse MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt – internetu užsakytas prekes pristatome VISOJE LIETUVOJE!

PRADĖKITE NUO MIEGO IR TELEVIZORIAUS

Jūs nė nepajusite, tačiau minimaliai pakoreguoti jūsų kasdieniai įpročiai teigiamai atsilieps taupant elektrą.

Mėgstate užmigti įjungto televizoriaus draugijoje? Nustatykite automatinį išjungimą po 30 minučių. Tiek laiko paprastai pakanka užmigti, o televizorius neliks įjungtas valandų valandas. Tiesa, geriausia būtų, jei šio įpročio apskritai atsikratytume. Juk vien dėl draugijos įjungtas televizorius per mėnesį išeikvoja didelį elektros energijos kiekį, kuris papildomai gali kainuoti net ir iki 40 eurų!

SKALBYKLĘ NAUDOKITE PROTINGAI

Anot eksperto, skalbti reikėtų 30 laipsnių temperatūroje, o džiovyklę naudoti tik su specialiais kamuoliukais džiovyklėms, kurie pagreitina visą džiovinimo procesą.

Negana to, išties nemažai sutaupysite, jei jungdami skalbyklę įsitikinsite, ar ji – pilna, ar neskalbiate vos kelių drabužių. Geriau luktelti dieną ar dvi ir įjungti pilną skalbyklę nei pustuštę.

PATIKRINKITE ŠALDYTUVĄ

Ar žinojote, kad šaldymo kameroje susidaręs ledas – viena iš priežasčių, kodėl sąskaita už elektrą tokia didelė? Jei ledo storis siekia bent 2 centimetrus, tuomet jūsų šaldytuvas sunaudoja beveik 20 % daugiau elektros energijos nei tas, kuriame ledo nėra.

Problemą lengvai išspręsite pašalinę ledą bei keliais laipsniais sumažinę temperatūrą šaldytuve.

PATIKRINKITE IR KITUS PRIETAISUS

„Miegantis“ kompiuteris, įjungtas, bet nenaudojamas spausdintuvas taipogi neleidžia sutaupyti. Jei šių įrenginių nenaudojate, juos tučtuojau išjunkite.

Intensyviau dirba, ko pasekoje, daugiau elektros energijos sunaudoja ir jūsų virtuvės gartraukis, jei šis yra nešvarus. Būtent dėl to, reguliariai patikrinkite jo būklę, jei reikia – išvalykite.

Ryškus TV ar kompiuterio ekranas, didelis garsas taip pat lemia augančias elektros sąskaitas. Ar žinojote, jog sumažinę ekranų ryškumą bei įjungto TV ar muzikos įrenginio garsą taip pat galite sutaupyti?

DAR TIK PLANUOJANTIEMS NAMŲ APŠVIETIMĄ

Planuodami apšvietimą, nepamirškite apgalvoti ir kokias lemputes rinksitės. Juk elektros sąskaitoms vis didėjant, dažnas ieško energiją taupančių sprendimų. Anot MOKI-VEŽI eksperto, ženkliai sutaupyti padės energiją taupančios lemputės, kurios ne tik skleidžia ryškią šviesą, veikia dvigubai ilgiau (lyginant su kaitrinėmis lemputėmis), bet ir padeda sutaupyti. Rinkitės LED, halogenines lemputes bei atkreipkite dėmesį į energergijos efektyvumo žymėjimą: nuo 2021-ųjų jis žymimas A-G raidėmis. A klasės (žalieji) prietaisai vartoja mažiausiai energijos, todėl jie yra efektyviausi. Tuo tarpu, G klasės (raudonieji) prietaisai vartoja daugiausia energijos.

Lauko, sodo apšvietimui, kur galima, rinkitės saulės energija įkraunamus šviestuvus, prožektorius su judesio davikliais, kurie patys išsijungia ir t.t.

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*