RUOŠIAME DERLIŲ ŽIEMAI

RUOŠIAME DERLIŲ ŽIEMAI

Vasara įgauna pagreitį, o drauge su ja auga pasodintos daržovės, nurenkamas pirmasis jų derlius. Jei šis – gana gausus ir manote, jog jo nespėsite laiku suvartoti, paruoškite jį žiemai. Įvairių daržovių konservavimas, šaldymas, džiovinimas ir t.t. – puikus būdas panaudoti derliaus perteklių bei šaltuoju metų laiku praturtinti savo maisto racioną įvairiomis daržovėmis.

Kadangi jau pamažu nurenkamas pirmasis derlius, MOKI-VEŽI ekspertas nori pasidalinti naudingais patarimais apie galimus maisto žiemai paruošimo būdus. Primename, kad MOKI-VEŽI parduotuvėse rasite platų įvairiausių stiklainių, dangtelių bei kitų konservavimo, šaldymo priemonių ar džiovinimo įrenginių asortimentą – nepamirškite pasinaudoti ir nuolat vykstančiomis akcijomis!

PIRMAS ŽINGSNIS – STIKLAINIŲ BEI DANGTELIŲ DEZINFEKAVIMAS

Jei savo derlių konservuosite (marinuosite) stiklainiuose, pasirūpinkite nepriekaištinga jų švara juos dezinfekuojant, nes tik taip išvengsite infekcijų atsiradimo, kuris jūsų žiemai paruoštą derlių sugadins ir šis nebus tinkamas naudoti.

Stiklainiai, kuriuose konservuosite maistą, turi būti išplauti karštu vandeniu, nušveisti soda bei iškaitinti orkaitėje arba verdančiame vandenyje.  Lygiai taip pat dezinfekuokite ir dangtelius, net jeigu ir naudosite naujus – juos taip pat būtina kruopščiai dezinfekuoti.

Po šio žingsnio, imkitės konservavimo – visą konservavimui paruoštą derlių reikia sudėti dar į karštus indus bei juos sandariai uždaryti. Prieš uždarant stiklainį dangteliu įsitikinkite, jog šis – visiškas sausas, kadangi kitu atveju į stiklainį gali patekti oras.

MAISTO PARUOŠIMO ŽIEMAI BŪDAI

Būdų, kaip žiemai paruošti derlių, yra įvairių. Savo sodo, daržo gėrybes galite šaldyti, marinuoti, rauginti, džiovinti... Kokį būdą pasirinkti, priklauso tiek nuo pasirinktų produktų, tiek ir nuo norimo rezultato.

Šaldymas

Pavyzdžiui, visas uogas, prieskonines žoleles bei kai kurias daržoves (morkas, žirnelius...) galite užšaldyti ir kaskart atšildžius naudoti troškiniams, sriuboms, saldiems ir sūriems padažams ir t.t.

Tiesa, nuplautas ir gerai nusausintas prieskonines žoleles galite šaldyti tiek šaldymo maišeliuose, tiek ledukų formelėse užpilant, pavyzdžiui, aliejumi (ledukų formelėse šaldykite smulkintas prieskonines žoleles).

Šaldant derlių, jame išlieka apie 90 % biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų, o skonis beveik primena ką tik nuimtą, šviežutėlį derlių. Geriausia, jei šaldymui naudosite ką tik nurinktą derlių ir jį užšaldysite kuo žemesnėje temperatūroje.

Rauginimas

Štai, rauginimas – vienas populiariausių būdų pasiruošti maisto konservų žiemai. Šiuo būdu galima pasiruošti daugybę daržovių: nuo mūsų taip mėgstamų agurkų ar kopūstų, iki pomidorų, burokėlių, cukinijų, paprikų, morkų ir t.t.

Rauginimui tinkamiausia – paprasta, rupi druska. Supjaustę daržoves, jas apibarstykite druska ir sumaigykite šaukštu, kol išsiskirs sultys.

Rauginti galite ir sūryme 20 gramų druskos ištirpdžius 1 litre šilto vandens. Tiesa, jeigu vieta, kur laikysite raugintas daržoves nėra itin vėsi, galite naudoti ir du šaukštus druskos.

Marinavimas

Kitas populiarus būdas – tai marinavimas. Šiuo būdu ruošiami produktai išlaiko apie 30-40 % vitaminų bei maistinių medžiagų, yra be galo gardūs. Be to, šiuo būdu galima paruošti išties daug derliaus gėrybių.

Džiovinimas

Štai, džiovinimas – mažiau populiarus būdas. O veltui: džiovintos uogos, vaisių skiltelės yra išties labai gardžios, puikiai tinka, kaip sveikas užkandis vaikams bei suaugusiems, gali atstoti įprastus pagardus jogurtui, košėms, padažams.

Taip pat gale džiovinti ir tokias prieskonines žoleles, kaip čiobrelis, petražolės, rozmarinas, bazilikas ir t.t. Taip turėsite sveikų, kvapnių ir, svarbiausia, savo pasigamintų prieskonių! Džiovinkite ir įvairius grybus, kuriais vėliau galėsite pagardinti sriubas, padažus bei kepinius.

Norint džiovinti, rekomenduojame išbandyti vaisių džiovintuvus. Pagrindinė taisyklė naudojant šį prietaisą – išdėlioti produktus taip, kad šie vienas prie kito nesiliestų. Taip pat stebėkite ir temperatūrą: svarbu, jog ši nebūtų per aukšta ar priešingai – pernelyg žema.

Norite, kad džiovintos uogos bei vaisiai neprarastų savo spalvos? Dar šviežius, juos apšlakstykite citrinos sultimis!

O kuriuo būdu paruošti derlių žiemai planuojate jūs? Išsirinkite, pasinaudokite mūsų specialisto patarimais, o visų reikiamų priemonių įsigykite MOKI-VEŽI!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*