SODAS, DARŽAS, GĖLYNAS: KOKIE DARBAI LAUKIA GEGUŽĘ?

SODAS, DARŽAS, GĖLYNAS: KOKIE DARBAI LAUKIA GEGUŽĘ?

Ar pastebėjote, kaip pavasaris įgavo pagreitį? Prasideda paskutinis šio sezono mėnuo ir – vasara! Visgi, sodininkai žino, jog laiko poilsiui dabar – tiesiog nėra: veiklos sode, darže bei gėlyne apstu, tad nieko nelaukdami dalinamės naudingais patarimais.

Tuo pačiu primename, jog visų reikalingų priemonių būsimiems darbams rasite artimiausioje MOKI-VEŽI parduotuvėje bei www.mokivezi.lt – nepamirškite pasinaudoti vis naujomis akcijomis bei nuolaidomis sodo, daržo bei kitoms prekėms!

GEGUŽĖS PRADŽIOJE PRADĖKIME NUO AUGALŲ, ATSPARIŲ ŠALČIAMS!

Gegužę rekomenduojama į dirvą sėti augalus, kurie nebijo šalčio ir gali iškęsti pavienes šalnas, nes gegužę naktimis temperatūra dar gali nukristi iki minusinės.

Drąsiai sėkite ridikėlius 1-2 cm gylyje į gerai išpurentą dirvą, tarp sėklų išlaikydami 3-4 cm tarpą. Ridikėlius galima sėti ir antrą kartą, maždaug iki gegužės vidurio. Patariame nesėti per daug ridikėlių vienu metu, kadangi po to sunku suvalgyti visą derlių, tad rekomenduojame sėti mažiau ir vėliau pakartoti.

Gegužę galite pasisėti morkų, tik atminkite, kad jų negalima sėti labai anksti, kadangi daigelių teks laukti labai ilgai. Svarbiausia atkreipti dėmesį į oro temperatūrą – ji turėtų būti jau aukštesnė, apie +15 °C laipsnių šilumos, o pačios dirvos apie +7–8 °C. MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja morkas sėti apšviestose vietose, 1 cm gylyje.

Šį mėnesį verta pasėti salotų, kurios būna įvairiausių rūšių, bet puikiai auga net ir pačiose nederlingiausiose dirvose ir iškenčia šalčius. Salotas sėkite 0,5 cm gylyje jau gegužės pradžioje: tiek į atskirą dirvą, tiek ir tarp kitų daržovių. Jei norite mėgautis šviežiu salotų derliumi visą sezoną, sėkite salotas kas dvi savaites.

Nepamirškite pasisėti ir prieskoninių augalų, tokių, kaip petražolės. Jos paprastai sėjamos kelis kartus – ankstyvą pavasarį ir rudenį. Rekomenduojama jas sodinti antroje gegužės pusėje, 1-2 cm gylyje. Šios prieskoninės žolelės puikiai dera ir yra atsparios šalčiams, tad jomis galėsite mėgautis ilgą laiką.

SODAS

Medžių genėjimas

Gegužės pirmosiomis savaitėmis genėkite vynmedžius, o iki mėnesio pabaigos galite genėti vaismedžius: obelis, kriaušes ir slyvas. Obelis ir kriaušes svarbu nugenėti iki prasiskleidžiant pumpurams. Jei norite mėgautis gausiu derliumi ir sveikais vaisiais, vaismedžius būtina genėti tinkamai. Pirmiausia, išpjaustykite aplūžusias, sausas šakas bei praretinkite tankiai suaugusias šakas. Nepamirškite padarytų žaizdų užtepti specialiu sodo tepalu.

Pavasarį nerekomenduojama genėti vyšnių ir trešnių: jas geriau genėti po derliaus nuėmimo, kadangi taip išvengsite žievių ir medienos užsikrėtimo ligomis.

Vaismedžių sodinimas, skiepijimas ir tręšimas

Pavasaris yra puikus metas sodinti visus vaismedžius ir vaiskrūmius, tad galite sodinti kaulavaisinius vaismedžius, kadangi pasodinti rudenį, jie nespėja prigyti bei pasiruošti žiemos šalčiams.

Balandis ir gegužės pirmos 2 savaitės – taip pat geriausias metas skiepyti ir perskiepyti kaulavaisinius vaismedžius. Dažnai susiduriame su nusiskundimais, kad vyšnios, slyvos ar abrikosai žydi gausiai, bet nedera. Priežasčių yra įvairiausių: žiedų pašalimas žydėjimo metu, retas bičių žiedų aplankymas ar įvairūs kenkėjai, bet pagrindinė priežastis – blogi medeliai, tad būtina juos paskiepyti.

Perskiepykite obelų bei kriaušių medelius, kurie – mažiau derlūs, menkaverčiai. Taip pat galite prilenkti ir serbentų, agrastų stiebus.

Nepamirškite šį mėnesį papildomai patręšti visų vaismedžių, vaiskrūmių bei uogakrūmių.

PASIRŪPINKITE IR GĖLYNAIS

Jau tikriausiai spėjote nurinkti senus medžių bei krūmų lapus, kitas augalų liekanas, išnaikinti piktžoles ir papurenti žemę.

Gegužės pirmoje pusėje pats laikas sodinti kardelius, acidanteras, montbretes, tigrentes frezijas, galtonijas bei kiškiakopūsčių gumbelius.

Pavasarį svarbu nepamiršti ir gausiai laistyti kambaryje augančias gėles. Ant saulėtų palangių esančias gėles apsaugokite nuo kaitrios pavasario saulės prie stiklo ištiesdami marlę ar kitą medžiagą.

GYVATVORĖS PRIEŽIŪRA

Ar žinojote, jog mažiausiai genėti reikia vakarinę tują (Thuja occidentalis)?  Žinoma, ir jai reikalinga priežiūra, tačiau nusprendus kiemą apjuosti būtent šiomis tujomis, genėjimo bei kitų gyvatvorės priežiūros darbų bus mažiau.

Na, o tie, kurių kiemą puošia gyvatvorės, kuriai reikalingas pavasarinis genėjimas, gegužė tam – tinkamas metas. Formuodami gyvatvorę, pirmiausia, pasirūpinkite tam reikalingais įrankiais: gyvatvorių žirklės, genėjimo žirklės bei „trimeris“ – svarbiausi įrankiai greitai bei kokybiškam darbui.

Toliau „trimerio“ pagalba formuokite gyvatvorę pradėdami nuo jos šonų: pjaukite šakas iš apačios į viršų sukamaisiais judesiais. Tą atlikite per visą gyvatvorės ilgį, sulyginkite šonus.

Tuomet imkitės gyvatvorės viršaus:  pasirinktų žirklių pagalba nukirpkite ir suvienodinkite gyvatvorės viršų. Siekiant nepriekaištingai lygios gyvatvorės, galite ištempti virvutę per visą jos ilgį arba naudotis gulsčiuku.

Atlikus šį veiksmą, apžiūrėkite gyvatvorę, nukirpkite pavienes šakeles, lapelius. Tuomet surinkite nupjautas šakas.

Linkime malonių darbų!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*