KĄ DARYTI SU KALĖDŲ EGLE PO ŠVENČIŲ? NEIŠMESKITE JŲ BET KUR!

KĄ DARYTI SU KALĖDŲ EGLE PO ŠVENČIŲ? NEIŠMESKITE JŲ BET KUR!

Artėjant gražiausioms metų šventėms norime priminti ne tik apie įspūdingą kalėdinių prekių asortimentą visose MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt, bet ir apie tai, kaip elgtis su gyvu kalėdiniu medeliu šventėms pasibaigus.

Ne paslaptis, jog dažnas namuose puošia būtent gyvą eglę, mat jos grožis bei kvapas sukuria šventinę atmosferą ir nepalieka abejingų! Išsirinkę labiausiai patikusį medelį (sidabrinę eglutę, kirstą kėnį, medelį vazone ir t. t.) skirkite kelias minutes ir šio blogo įrašo skaitymui. Juk jame – itin naudingi MOKI-VEŽI eksperto patarimai, ką daryti su gyva Kalėdų egle šventės praūžus?

Jūsų dėmesiui – net trys patarimai!

AR GALIU PALIKTI MEDELĮ PRIE ARTIMIAUSIO BUITINIŲ ATLIEKŲ KONTEINERIO?

Ne. Informuojame, jog kirstas egles galima pristatyti tik į specialias jų surinkimo vietas – medeliai bus panaudojami biokurui. Kuriose vietose surenkamos eglutės įvairiuose miestuose, paprastai skelbia savivaldybės savo internetiniame puslapyje ar soc. tinkluose. Pasidomėkite ir eglę ar eglės šaką, kurią puošėte, pristatykite būtent ten. Palikus eglę ne vietoje, gręsia administracinė bauda.

PUOŠĖTE GYVĄ MEDELĮ VAZONE?

Pabandykite persodinti! Na, o jei tokios galimybės neturite, pasidomėkite, ar medelio nepriimtų jūsų mieste esantys botanikos sodai.

KAIP PERSODINTI EGLĘ?

  • Nesodinkite į sodą nupuoštos kalėdinės eglutės iškart vos šventėms praūžus, mat ilgą laiką (3 savaites ar daugiau) namuose gyvenusi eglė jau spėjo priprasti prie kambario temperatūros ir netgi galimai leido naujus ūgliukus. Staigus medelio išnešimas į lauką jį pasmerks žūčiai.

  • Prieš išnešant eglę į lauką, šis medelis turėtų kurį laiką praleisti patalpoje, kur temperatūra žemesnė nei vidaus, bet aukštesnė nei lauko. Idealu 0-5 laipsniai šilumos (rūsys, įstiklintas balkonas ar laiptinė, jei kaimynai neprieštarauja).
  • Kai oro temperatūra nekrinta žemiau 0 laipsnių, eglę galima išnešti į lauką. Tiesa, nepulkite sodinti iškart, bet luktelkite, kol gruntas įšils ir bus galima kasti.
  • Atsakingai parinkite vietą. Nors paprastosios bei dygiosios eglutės jai nėra labai reiklios, o gruntas taip pat tinka praktiškai bet koks, užtat kėniai ar baltosios eglutės – kur kas reiklesnės. Šiems medeliams reikalinga nuo vėjo bei itin kaitrių saulės spindulių (bent dalinai) apsaugota vieta, kurioje gruntas – taip pat turi būti derlingas. Kitu atveju, bus didelė tikimybė, jog medeliai neprigis.

BEJE...

Žaliaskarės šakelė taip pat gali tapti puikiu komposto dėžės pagrindu arba apsaugoti jūsų sodo augalus nuo žiemos šalčių.

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*