SODAS, DARŽAS IR KIEMAS: KĄ DAR GALIMA NUVEIKTI LAPKRITĮ?

SODAS, DARŽAS IR KIEMAS: KĄ DAR GALIMA NUVEIKTI LAPKRITĮ?

Paskutinis rudens mėnuo jau prasidėjo! MOKI-VEŽI ekspertas šį mėnesį kviečia sutvarkyti aplinką: sugrėbti lapus, vėjo suneštas šiukšles, išvalyti lietaus latakus ir t. t. ir taip pat atlikti jau paskutinius šio sezono darbus sode ir darže tam, jog gražiausių metų švenčių būtų galima laukti ramiai bei neskubant.

Viską, ko reikia šiems darbams, geromis kainomis rasite MOKI-VEŽI parduotuvėse – nepamirškite pasinaudoti ir naujausiais mūsų pasiūlymais!

TOP 5 SVARBIAUSI LAPKRIČIO DARBAI:

  • nuo vaismedžių nukratykite paskutinius sukamštėjusius vaisius ir juos užkaskite į žemę  - taip atsikratysite visų ligų bei jų sukėlėjų;

  • taip pat, jei to dar nepadarėte, nubalinkite vaismedžius specialia medelių balinimo priemone ir tuomet juos apriškite. Kodėl baliname rudenį? Tai apsaugos jūsų vaismedžius nuo staigių temperatūros pokyčių, žievės pleišėjimų, kenkėjų. Papildomai nubalintus medelius aprišę, juos apsaugosite ir nuo kiškių bei kitų graužikų;
  • jei dar nespėjote, lapkritis – paskutinė proga pasodinti krapų, salotų, ridikėlių, porų, petražolių, morkų, burokėlių kitam sezonui. Pasodinus, juos būtinai apmulčiuokite durpėmis – taip dirva neišdžius ir kitą pavasarį gėrybės greičiaus sudygs;
  • gėlynuose pašalinkite paskutines augalų liekanas, apdenkite rožes, raganes, mulčiuokite svogūnines ir daugiametes gėles durpėmis arba pjuvenomis;
  • eglišakiais uždenkite visžalius daugiamečius alpinariumų augalus bei saulutes, našlaites, rusmenes,  neužmirštuoles, šiurpinius gvazdikus, darželinius katilėlius.

NUBALINKITE MEDELIUS

Anot mūsų eksperto, vienas svarbiausių darbų rudeniui įsibėgėjus – tai medelių balinimas. Ši procedūra apsaugos medžius nuo kaitrios žiemos ar pavasario saulės. Daugelis sodininkų šį darbą pasilieka pavasariui, tačiau tuomet medelių balinimas nebeturi reikšmės ir neatlieka jokios funkcijos.

SODO AUGALAI

Metas jautriausius sodo augalus paruošti žiemai: juos uždenkite, bet bent kartą per mėnesį patikrinkite, ar gauna pakankamai drėgmės. Ir taip – iki pat pavasario. Tuo tarpu, medžių kamienus, dar prieš prasidedant žiemai, apdenkite tinkleliu arba nutepkite repelentu: taip juos apsaugosite nuo žinduolių, kurie gali augalus apgraužti.

SVARBUS MULČIAVIMAS

Dabar svarbu mulčiuoti. Dar prieš didiesiems rudens pabaigos-žiemos šalčiams prasidedant, mulčiuokite jautrias vaismedžių šaknis: taip jas apsaugosite nuo šalčio daromos žalos. Mulčiuokite medžių žieve, pjuvenomis, eglišakiais.

Mulčiuoti reikėtų ir jaunus, ką tik pasodintus medelius bei jaunus, 2-3 metų medžius. Mulčiuokite 50-100 cm spinduliu aplink medžio kamieną. Sluoksnis turėtų būti apie 10-15 cm storio. Jei prieš tai dėsite šviežią mėšlą (apsaugo medžio žievę), tarp kamieno bei mulčo palikite kelių cm tarpelį. Šalnos prasidėjus, apmulčiuokite ir braškių kerelius. Naudokite durpes, mulčiuokite 5 cm sluoksniu. Mulčiuokite ir į lysvę pasodintas daržo gėrybes pavasariniam derliui (krapus, ridikus, salotas, špinatus, burokėlius, morkas, svogūnus ir t.t.). Jiems tinka durpės. Galiausiai pradėjus šalti žemei mulčiuokite daugiametes ir svogūnines gėles 5-8 cm storio durpių ar pjuvenų sluoksniu.

KĄ DAR GALIMA PASODINTI GĖLYNE?

Dar iki lapkričio vidurio galite sodinti vienmetes gėles, medetkas, vienmetes aguonas, kochijas, ešolcijas, rugiagėles, klarkijas ir t. t.

MULČIUOKITE DAUGIAMETES GĖLES

Daugiamečių gėlių mulčiavimui palankus visas mėnuo. Jas mulčiuokite 5-8 cm durpių ar pjuvenų sluoksniu. Taip pat mulčo asortimentą rasite ir artimiausioje MOKI-VEŽI parduotuvėje. Dar prieš įšąlant žemei nepamirškite apmulčiuoti rožių bei raganių.  O jei jūsų kiemą juosia gyvatvorė, dirvą aplink ją mulčiuokite durpėmis arba perpuvusiomis pjuvenomis.

Jei jūsų gėlyną puošia visžaliai daugiamečiai alpinariumų augalai ar dvimetės gėlės (našlaitės, saulutės, neužmirštuolės, šiurpiniai gvazdikai ir kt.), mėnesio pabaigoje juos pridenkite eglišakėmis.

DAR GALIMA PASODINTI TULPIŲ

Mėnesio pradžioje, jei orai palankūs, galite pasisodinti ir tulpių – taip šios jus pradžiugins jau ankstyvą pavasarį. Tulpėms labiausiai (pa)tinka lygi gėlyno vieta arba su nedideliu nuolydžiu į pietų pusę. Kuo daugiau saulės ir kuo mažiau vėjo – tobuliausios sąlygos tulpėms augti. Tiesa, vėlyvosioms tulpėms tinka ir tos gėlyno vietos, kurios yra daliniame šešėlyje. Tulpėms, kaip ir kitoms svogūninėms gėlėms, nepatinka itin įmirkusi žemė. Jos geriausiai augs lengvose, drėgmei laidžiose bei itin gerai įdirbtose dirvose. Jos rūgštingumas turėtų būti apie pH6,7-7,5. Tiesa, šioms gėlėms netiks dirva, kurioje prieš tai augo svogūniniai arba bulviniai augalai, kadangi taip gali persiduoti nematodinės, virusinės bulvių ar pomidorų ligos. Ne vienerius metus tulpes auginantys sodininkai žino, kad jų svogūnėliai turėtų būti sodinami taip, kad plačioji svogūnėlio dalis (šaknelės) būtų nukreiptos į apačią. Idealus gylis – triskart didesnis nei pats sodinamas svogūnėlis, o jei dirva sunkesnė – duobutė turėtų būti didesnė du kartus už svogūnėlį.

PASIRŪPINKITE IR KAMBARINĖMIS GĖLĖMIS

Kambariniams augalams šaltuoju metų laiku rinkitės silpnesnes trąšas be azoto (šis skatina spartų augimą). Žiemą paprastai tręšiami žydintys ir aktyviai augantys kambariniai augalai (pavyzdžiui, puansetijos, kalijos, azalijos, begonijos ir t.t.). Prieš tręšiant, į vazoną įpilkite vandens ir tik tuomet trąšas: taip jos nenudegins augalų šaknų. Kambarinius augalus tręškite kartą per mėnesį, nebent jo priežiūra reikalauja kitaip.

KIEMO PRIEŽIŪRA

Lapkričio mėnesį sode taip pat būtinai sugrėbkite paskutinius lapus po vaismedžiais bei surinkite nukritusius vaisius – taip sumažinsite grybinių ligų bei kenkėjų plitimą. 

Jei jūsų kiemą puošia veja, sugrėbkite ir ant jos esančius lapus: taip veja išliks ne tik dekoratyvi, bet ir sveika. Juos metame į duobę drauge su bulvienojais bei daržovių liekanomis.

NUVALYKITE LAUKO ŠVIESTUVUS

Šiuo metų laiku, kuomet siaučia stiprus ir dulkes, šiukšles nešiojantis vėjas bei rudeninis lietus, lauko šviestuvai ypač greitai išsipurvina. MOKI-VEŽI ekspertas primena, jog būtina gerai nuvalyti į žemę įleistus apšvietimo įrenginius – jie šiukšlėmis apsineša greičiausiai. Taip pat nuvalykite garažą, vartus, vartelius bei įėjimo namus apšviečiančius prožektorius. Nepamirškite ir dekoratyvinio apšvietimo, kuris taip pat skleidžia šviesą, suteikiančią saugumo bei jaukumo jausmą.

TURITE NUOSAVĄ NAMĄ? NEPAMIRŠKITE IŠVALYTI LIETAUS LATAKŲ

Juk čia kaupiasi ir latakus užkemša vėjo sunešti lapai, šakelės, šiukšlės, tad reguliarus jų valymas, o ypač rudenį, tiesiog būtinas. Juos valyti rekomenduojame daugmaž kartą per mėnesį į pagalbą pasitelkiant specialų latakų valymo šepetį, kurio dėka latakus išvalysite greitai ir be vargo, jums nereikės atsinešti kopėčių ir ant jų lipti.

Na, o jei tokio šepečio neturite, tuomet kopėčių prireiks. Tokiu atveju, latakuose esančias šiukšles bei lapus galite pašalinti rankomis ar nedidele šluotele, pavyzdžiui, tokia, kokią naudojate ir namuose  nedidelėms atliekoms sušluoti. Pašalinus visus nešvarumus, ekspertas pataria latakus papildomai nuplauti vandeniu.

PASIRŪPINKITE SPARNUOTAIS MŪSŲ DRAUGAIS

Orams vėstant, paukšteliams vis sunkiau susirasti maisto, todėl mūsų pareiga pasirūpinti, jog jiems jo netrūktų. Žiemoti likusiems giesmininkams labai patinka saulėgrąžos, ant medžio šakelės pakabinti lašiniai (ypač tuomet, kai lauke temperatūra jau siekia minusinę), lydyti taukai ar net tai, ko nesuvalgėme patys (pavyzdžiui, virti ryžiai, kruopos, virtas smulkintas kiaušinis). Be abejo, mažuosius mūsų draugus galite palepinti ir specialiais sėklų mišiniais. Vaišindami paukštelius maistu, stenkitės jo nedėti ten, kur valgant jie galėtų būti užpulti netoliese esančio šuns ar katės. Maistą paukščiams geriau dėkite į specialas lesyklėles ar ant aukščiau esančios palangės iš lauko pusės.

Jei kelsite inkilą, MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja rinktis natūralių spalvų inkilėlį, kuris neišsiskirtų gamtoje, jį kabinkite į 3-4 m aukštį rytų ar pietų pusėje. Kabinkite tik ant tvirtos šakos kablio ar virvės pagalba.

Bendri pranešimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*