SODO DARBAI SPALĮ: KĄ SVARBU ATLIKTI?

SODO DARBAI SPALĮ: KĄ SVARBU ATLIKTI?

Nors ir sunku patikėti, jog ruduo pamažu įgauna pagreitį, tą išduoda rudeninių darbų sode, darže bei gėlyne sąrašas. O spalį čia darbų išties netrūksta! Ką svarbu nuveikti šį mėnesį? Naujausiame blogo įraše atskleidžia mūsų ekspertas.

Bet prieš tai norime priminti, jog visose MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt rasite itin platų įvairių kambarinių bei lauko augalų, gėlių svogūnėlių bei kitų sodo prekių asortimentą: nepamirškite pasinaudoti naujausiais MOKI-VEŽI pasiūlymais!

MOKI-VEŽI EKSPERTAS ATSKLEIDŽIA PENKIS SVARBIAUSIUS SPALIO MĖNESIO DARBUS SODE, DARŽE, GĖLYNE: AR JIE – JAU JŪSŲ SĄRAŠE?

  • Maždaug iki spalio mėnesio vidurio sodinkite norimų vaismedžių bei vaiskrūmių sodinukus. Tam dabar – geras laikas! MOKI-VEŽI parduotuvių SODO GAMOS skyriuose rasite itin platų sodinukų asortimentą. Ateikite ir išsirinkite tai, ko norite labiausiai;
  • Sutvarkykite šiltnamį: apžiūrėkite jo fasadą, užkaišykite skyles, išraukite likusius augalus, piktžoles, perkaskite žemę;
  • Nurinkus vaismedžių derlių, medelius išpurškite 1 % vario sulfato ir 7 % karbamido, o lapus po medžiais – 10 % tirpalu – kitąmet vaismedžiai bus kur kas sveikesni, mat taip sunaikinsite daugybę ligų bei kenkėjų;
  • Orams dar labiau atvėsus, kaskite burokėlius, pastarnokus, salierus, morkas, vėliau – porus, taip pat kirskite kopūstus.
  • Sutvarkykite ir teritoriją: sugrėbkite lapus nuo vejos, sode, darže, surinkite paskutinius nukritusius vaisius, šakeles, išvalykite lietaus latakus, lauko žibintus, pasirūpinkite lauko baldais ir t. t.

RUDENĮ GALIME SODINTI TULPES

Patyrę sodininkai žino, jog gražiems dalykams reikia ruoštis iš anksto. Lygiai taip pat – ir su tulpėmis: jei jų žiedų norite sulaukti jau anksti pavasarį, jas sodinti rekomenduojama būtent dabar. MOKI-VEŽI SODO GAMOS skyriuose kaip tik rasite tulpių svogūnėlių už puikias kainas.

Tulpėms patinka lygi arba su nedideliu nuolydžiu į pietų pusę gėlyno vieta su kuo daugiau saulės ir kuo mažiau vėjo. Jos geriausiai auga lengvose, drėgmei laidžiose bei itin gerai įdirbtose dirvose, nemėgsta permirkusios žemės, o pH turėtų būti 6,7-7,5.

Anot MOKI-VEŽI eksperto, tulpių svogūnėliai turi būti sodinami į triskart gilesnę duobę nei svogūnėlio dydis taip, jog plačioji jo dalis, šaknelės, būtų nukreiptos į apačią. Pasodintą svogūnėlį užkaskite ir jokiu būdu nepamirškite apsaugoti nuo artėjančių šalnų mulčo pagalba.

Rinkitės durpes, pusiau perpuvusį kompostą, šiaudus. Mulčo įsigyti galite ir MOKI-VEŽI parduotuvėse arba www.mokivezi.lt.

AUGINATE ROŽES? NEPAMIRŠKITE JOMIS PASIRŪPINTI!

Dar prieš žemei įšalant, rožių krūmus būtinai apgenėkite, nuskinkite likusius lapus. Jei auginate kamienines rožes, jas apkirpkite taip, jog virš skiepyjimo vietos liktų tik apie 30 cm karūnos. Tuo tarpu, vijoklinių rožių šakų trumpinti nereikia – pakaks pašalinti nereikalingas šakas. Nei vienos rūšies rožių krūmų negalima palikti su lapais, žiedais – juos būtinai reikia pašalinti. Surinkite ir ant žemės esančias šakeles, lapus, nukritusius žiedus. Taip sutvarkę rožių krūmelius, juos nupurškite vario sulfato tirpalu (1,5 %) ir galiausiai uždenkite žiemai;

Rožes auginate vazonuose? Jas per žiemą laikykite garaže ar rūsyje.

GERAS METAS SODINTI DEKORATYVINIUS LAPUOČIUS

Ar žinote, kada geriausias metas sodinti dekoratyvinius lapuočius? Pasak MOKI-VEŽI eksperto – kai nukrenta paskutiniai medžių lapai.

Taigi, spalis tam – tinkamas laikas. Rudenį pasodinti lapuočiai kitąmet augs žymiai geriau nei tie, kuriuos sodintumėte pavasarį. Tiesa, norint, jog šalčiai neiškeltų pasodintų medelių, MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja vengti sudurpėjusių, sunkių sklypo vietų.

Pasirinktą medelį sodinkite į pakankamai erdvią duobę (jog laisvai tilptų lapuočio šaknų sistema) neužlenkdami šaknų. Gilios duobės nereikia – tiks toks gylis, kokiame augo prieš tai.

Pasodinus, liauną medelio kamieną galite pritvirtinti prie specialių lauko augalams skirtų atramų.

Kaip geriausia sodinti, auginti bei prižiūrėti pasirinktą augalą, informacijos ieškokite ant sodinuko vazono esančios etiketės arba teiraukitės SODO GAMOS skyriaus darbuotojų.

ĮNEŠKITE KAMBARINIUS AUGALUS VIDUN

Spalio pradžioje visi kambariniai augalai, vasaroję balkone ar jūsų gėlyne lauke, turi būti įnešti į vidų – ilgai nedelskite, kadangi orai dabar itin permainingi! Įnešdami kambarinius augalus vidun, juos prie pasikeitusių oro sąlygų adaptuokite palengva – pirmiausia, įneškite į laiptinę ar uždarą balkoną ir tik po poros dienų – vidun, į įprastą augalo vietą.

SVARBIAUSIA VEIKLA DARŽE

Laikas nuimti lapinių kopūstų, burokėlių, salierų, morkų, petražolių derlių. Vos nurinkus šias gėrybes, augalines atliekas dėkite į komposto krūvą bei perkaskite dirvožemį. Tuomet pasodinkite žieminių česnakų bei svogūnų sėjinukų: taip jau pavasarį turėsite laiškų, o ropelių – net dar ankščiau. Drąsiai sodinkite ir morkas, kalendras, špinatus, salotas, krapus. Būtinai užsukite į MOKI-VEŽI parduotuvę, kur rasite platų sėklų ir kitų sodo prekių pasirinkimą.

Sutvarkius daržą, metas imti šiltnamio, jei tokį turite. Apžiūrėkite jo fasadą, stogo, sienų dangą. Jei reikia, sutvarkykite skyles, sutvirtinkite silpnesnes šiltnamio sienų vietas. Tuomet išvalykite vidų: išraukite piktžoles, perkaskite žemę bei nepamirškite dezinfekuoti šiltnamio rėmų.

KAS LAUKIA SODE?

Be paskutinių gėrybių sodinimo ar šiltnamio dezinfekavimo, šį mėnesį būtinai nugrėbkite ir lapus sode: taip sumažinsite grybinių ligų bei kenkėjų plitimą.

Taip pat nuskinkite paskutinius vaisius, bet tą darykite tik sausomis spalio dienomis – nepalikite kyboti pavienių supuvusių vaisių. Tai – tikras ligų šaltinis! Surinkę paskutinį derlių, sutvarkykite pomedžius, sudžiūvusias ar sulūžusias vaismedžių šakas.

Iki spalio vidurio – geriausias laikas sodinti vaismedžius bei vaiskrūmius sode: jie greičiau prigis bei pavasarį išsprogs. Tiesa, šį mėnesį nerekomenduojama sodinti trešnių, vyšnių, slyvų, persikų ar abrikosų, kadangi pastarieji neretai per žiemą nušąla – šių kaulavaisių sodinimą pasilikite pavasariui.

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*