LIEPA: SODO, DARŽO, GĖLYNO DARBAI

LIEPA: SODO, DARŽO, GĖLYNO DARBAI

Mieli, sodininkai, ar jau suplanavote liepos mėnesio darbus sode, darže, gėlyne? Jei dar ne, kviečiame skaityti naujausią MOKI-VEŽI eksperto paruoštą įrašą. Jame – naudingi patarimai sodo bei daržo darbų tema. Tuo pačiu primename, jog visų sodo, daržo darbams reikalingų prekių itin geromis kainomis rasite MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt. Nepamirškite pasinaudoti naujausiais pasiūlymais!

SVARBIAUSIA – NEPAMIRŠKITE LAISTYTI

Ar jau pasirūpinote tinkama laistymo įranga jūsų sodui, daržui, gėlynui ar vejai? Jei dar ne, paskubėkite – liepa paprastai yra karščiausias ir sausiausias mėnuo, todėl laistymas šį mėnesį augalams yra gyvybiškai svarbus.

  • Nedideliems plotams rekomenduojame rinktis rankinį laistymo būdą;
  • Jei vejos plotas – nedidelis, o sode, darže – tik kelios lysvės, jums tikrai pakaks vidutinio ilgio laistymo žarnos, patogios ritės bei kelių skirtingų laistymo galvučių;
  • Didesnius vejos plotus bei daržus rekomenduojame laistyti automatiniu būdu: taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir tolygiai paliesite visą aktualų plotą bei ilgainiui sutaupysite vandens kaštus. Tiesa, toks laistymo būdas paprastai turi būti pasirinktas dar prieš planuojant kraštovaizdį bei daržą, mat tam reikia atvesti vandentiekį, elektrą, sumontuoti sistemą ir t. t.;
  • Lysvėms, daržams, vazonams MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja rinktis laistymo sistemą GARDENA MDS, kuri skirta lengvai, taupant vandenį, laistyti augalus balkonuose ir vidaus kiemuose. Slėgį mažinantis pagrindinis agregatas prijungiamas prie čiaupo naudojant žarną. Augalai yra tiksliai ir atskirai laistomi naudojant vamzdžių sistemą su lašinimo galvutėmis. Patentuota „Quick & Easy“ sujungimo technologija leidžia lengvai ir greitai sujungti ir atjungti visas sistemos dalis.

SVARBUS DĖMESYS ROŽĖMS

Jūsų kiemą puošia bei savo grožiu ir maloniu aromatu džiugina įspūdingi rožių krūmai? Norime priminti, jog vasarą svarbu genėti įvairių veislių rožių krūmus. Juk šios gėlės – labai lepios, todėl teisinga priežiūra joms būtina:

  • vasaros metu svarbu pašalinti nužydėjusius žiedus, nukirpti silpnus, aklus, neproduktyvius ūglius;
  • kirpti rekomenduojame virš 2-3 akutės su gerai išsivysčiusia akute, nukreipta į išorę;
  • nuo pusiau laipiojančių ar pilnai laipiojančių rožių krūmelių pašalinkite tik senas, pažeistas šakas;
  • floribundinės rožės genimos taip, jog liktų apie 5 pumpurai, pašalinamos silpnos, senos šakos;
  • vasarą nukarpomi tik peržydėję žiedai;
  • genint kamienines rožes, tai svarbu atlikti atsižvelgiant į jų veislę. Taip pat būtina pašalinti ūglius, kurie auga į karūnos vidų;
  • genėti rekomenduojame specialiomis sodo žirklėmis.

DARBAI SODE

Liepos pradžioje rekomenduojama vaismedžių kamienus apvynioti gofruoto popieriaus juostomis. Vėliau, daugmaž liepos pabaigoje, reikia patikrinti jų būklę po juostomis bei panaikinti žievės plyšiuose esančias kenkėjų lervas ir lėliukes.

Jei jūsų vaiskrūmiai ir vaismedžiai auga pievoje, nepamirškite nušienauti žolės ir papurenti žemės aplink juos. Jei reikia, paremkite nulinkusias krūmų ir medžių šakas specialiomis atramomis.

Liepos mėnesio antroje pusėje reikėtų pagalvoti, kaip bus nuimamas derlius ir kur jį laikysite žiemos mietu, pasirūpinti patalpa, konservavimo priemonėmis, kurių jau rasite mūsų parduotuvėse.

Nuraškius uogas, rekomenduojame nugenėti vyšnias bei trešnes, kadangi taip greičiau gyja žaizdos ir sumažinimas pavojus medeliui užsikrėsti pavojinga liga. Genėdami vyšnias, jas genėkite priklausomai nuo jų augimo pobūdžio: krūminių vyšnių šakas patrumpinkite iki šoninės šakos, palikite augti vertikalią šaką, nusvirusius galus pašalinkite. Tuo tarpu, medžio formos vyšnių viršūnes trumpinkite, o jei ši siekia 2,5 metrus ar daugiau – viršūnę rekomenduojame išpjauti iki stiprios šoninės šakos bent metru žemiau.  Tą atlikus, pašalinkite ir ligotas bei nudžiūvusias šakas. Genėdami trešnes, retinkite jų vainikus – taip uogas pasieks daugiau saulės šviesos, šakos turės daugiau erdvės augti.

Trešnių bei vyšnių medžiams genėti MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja teleskopines genėjimo žirkles, kurių dėka pasieksite ir aukščiau esančias šakas. Tuo tarpu, krūminėms vyšnioms ar žemai esančioms šakoms genėti pakaks ir specialių žirklių.

Braškių lapus rekomenduojame nušienauti arba nupjauti peiliu, jei jos auginamos senuose, ligotuose, piktžolėtuose braškynuose. Juos pjauti reikėtų ne žemiau kaip 5 cm virš ragelių: taip kartu sunaikinsite ir daug kenkėjų, ligų sukėlėjų bei piktžolių. Tuo tarpu, jaunus braškių krūmelius rekomenduojame nupurkšti specialiu preparatu nuo ligų ir kenkėjų.

DARBAI DARŽE

Liepos mėnesį pasėkite ir pasodinkite daigais daržovių: taip lysvės nebus tuščios, kai tik nuderės anksčiau pasėtos ir pasodintos daržo gėrybės. Taip pat būtinai papurenkite žemę, aprūpinkite ją greitai tirpstančiomis kompleksinėmis trąšomis. Galime pasėti ropių, ridikų, krapų, špinatų ar daikonų. Taip pat galima daigais pasisodinti pekininių, žiedinių ir ropinių kopūstų.

Daržo šone ar kitoje laisvoje vietoje pasėkite rūgštynių ir rabarbarų: vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje galėsite džiaugtis šviežių daržovių derliumi!

Mėnesio pradžioje rekomenduojame tirpiomis kompleksinėmis trąšomis patręšti kopūstines daržoves, vėlyvos sėjos morkas ir burokėlius. Tręšimas ypatingai svarbus ir šiltnamyje augančioms gėrybėms (agurkams, pomidorams, paprikoms), kurias šiuo periodu rekomenduojame tręšti bent vieną kartą per savaitę trąšų tirpalu. Mūsų ekspertas rekomenduoja naudoti būtent šioms daržovėms subalansuotas trąšas be chloro ir nitratų, bet su dideliu azoto, kalio bei fosforo kiekiu. Būtent šios medžiagos užtikrina gausų, sveiką ir dar skanesnį derlių.

Taip pat liepą prinoksta žieminiai česnakai, tad reikėtų juos nukasti ir gerai išdžiovinti. Be to, reikėtų išrauti daugializdžius svogūnus ir apie 10-12 dienų džiovinti saulėje.

Liepą galima kasti ankstyvąsias bulves, tik svarbu nepalikti bulvienojų bei kitų daržovių lapų ir atliekų: tai gali sukelti ligas ir tapti tikru kenkėjų šaltiniu. Visas atliekas kompostuokite arba sudeginkite.

DARBAI GĖLYNE

Įpusėjus vasarai, galime džiaugtis tikrai išsikirtine gėlių žiedų gausybe. Liepą žydi lelijos, rožės, astilbės, montbretės, arunkai, baltagalavės, kraujažolės, flioksai ir monardos. Svarbiausia – gėles laistyti, tręšti, nurinkti nužydėjusius žiedus, nuskinti pageltusius lapus bei papurenti dirvą.

Taip pat MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja patrumpinti vijoklinių rožių ir kitų gėlių nužydėjusius ūglius. Visas rožes liepos pabaigoje ar rugpjūčio pirmomis dienomis reikia paskutinį kartą patręšti kalio ir fosforo trąšomis tam, kad rožės geriau pasiruoštų žiemai. Trąšas berkite aplink augalą, kauptuko pagalba įmaišykite į dirvą ir palaistykite.

Nepamirškite iškasti svogūninių gėlių svogūnėlius, jei nespėjote to padaryti birželį. Juos būtina išdžiovinti ir laikyti sandariai sandėlyje.

Galiausiai, bijūnams nužydėjus, jų kerus gausiai palaistykite ir aplink juos įterpkite perpuvusio mėšlo – taip kitąmet jie turės dar daugiau pumpurų.

Bendri pranešimai

Palikite komentarą

*
*
*