RUOŠIAMĖS DAIGINIMO SEZONUI!

RUOŠIAMĖS DAIGINIMO SEZONUI!

Ar jau pradėjote planuoti būsimą daržą bei jo derlių? Kokias gėrybes auginsite šį sezoną? Primename, jog visko, ko prireiks daiginimui, rasite MOKI-VEŽI – čia sparčiai pildomas daiginimo prekių asortimentas! Nenorite laukti? Reikalingų daiginimo prekių sumažintomis kainomis galite įsigyti ir internetu čia!

Šiame įraše norime priminti svarbiausius niuansus besiruošiant daiginimo sezonui. Tikimės, jog mūsų patarimai jums pravers!

PIRMIAUSIA SUPLANUOKITE, KOKIAS GĖRYBES NORĖSITE AUGINTI

Besiruošiant daiginti įvairias daržo gėrybes, svarbu suplanuoti joms skirtas vietas, įvertinti turimą plotą, daržui prižiūrėti galimą skirti laiką ir kitus aspektus. Būtinai atkreipkite dėmesį į skirtingų daržovių, prieskonių suderinamumą, ką geriausia poruoti toje pačioje lysvėje ir kokias daržo gėrybes geriau atskirti. Taip galėsite džiaugtis puikiai suplanuotu daržu ir išvengsite klaidų, tad nereikės išmesti daigelių, kuriems tiesiog nebeliks vietos.

KĄ IR SU KUO SĖTI? SUDERINAMUMAS

Kaip ir minėjome, ne visos kultūros tarpusavyje dera. Žinoma, yra ir tokių, kurios viena kitą papildo, apsaugo nuo kenkėjų ir padeda gerai augti. Taigi, turėdami aiškų būsimo daržo ir lysvių planą, galėsite nuspręsti, ką daiginti ir ką su kuo sodinti.

  • Mūsų taip mylimi agurkai puikiai auga šalia pupų, pupelių, žirnių, kukurūzų, salotų, svogūnų, česnakų, kopūstų, tačiau „nedraugauja“ su ridikais, ridikėliais bei bulvėmis;
  • Su bulvėmis „nedraugauja“ ir cukinijos, tačiau pastarosios labai gerai jaučiasi su svogūnais bei česnakais;
  • Su pupomis, pupelėmis, krienais ir kopūstais „draugaujančios“ bulvės prasčiau auga ne tik prie jau minėtų agurkų bei cukinijų, bet ir prie pomidorų, burokėlių, ropių, žirnių. Apskritai, bulvėms rekomenduojame skirti atskirą lysvę toliau nuo kitų daržo gėrybių;
  • Koks daržas be morkų? Nors jos puikiai auga šalia daugelio daržovių, toje pačioje lysvėje reikėtų vengti krapų;
  • Pupelės gerai augs su dauguma daržovių, tačiau nedžiugins gausiu derliumi, jei greta augs burokėliai, svogūnai, česnakai, pankoliai, kopūstai, ropės, saulėgrąžos, žirniai.

IŠSIRINKITE SUBSTRATĄ

Geras substratas – sėkmingo daiginimo pagrindas. Kokie trys kriterijai yra svarbiausi jį renkantis?

  • Atkreipkite dėmesį į jo rūgštingumą – optimaliausias tiek daržovėms, tiek gėlėms daiginti skirto substrato rūgštingumas yra 6,0–6,6 pH;
  • Svarbus ir substrato smulkumas – jis turi būti 0–20 mm. Jei substratas bus stambesnis, jis netiks daigams auginti, nes tiesiog bus per sunkus;
  • Įsigiję universalų ar konkrečiam augalui skirtą substratą, prieš pradėdami jį naudoti pirmiausia atidarykite ir pravėdinkite.

Durpės per sausos? Tuomet jas sudrėkinkite – taip suaktyvinsite substrate esančių mikroorganizmų, naudingų daigams, veiklą.

IŠSIRINKITE TINKAMAS SĖKLAS

Įsigydami sėklas įsitikinkite, kad jų galiojimo laikas nėra pasibaigęs, o prieš daigindami sėklas įdėmiai jas apžiūrėkite: išmeskite pažeistas sėklas bei jų pakuotes. Apžiūrėkite ir gėlių svogūnėlius – ar jie nepažeisti? Ar jų išvaizda nepakitusi?

Norint sulaukti džiuginančio rezultato, pasirinktas sėklas daiginkite tik pasirinktų daržo gėrybių daiginimo laikotarpiu – anksčiau ar vėliau daiginamos sėklos gali nesudygti arba jų derlius neduoti norimų rezultatų.

DAIGINKITE ŠVIESIOJE NAMŲ VIETOJE

Norint pasiekti gerų rezultatų daiginant, šviesa yra vienas svarbiausių veiksnių. Specialistai rekomenduoja daiginimo indelius su sėklomis statyti ypač gerai apšviestoje vietoje. Idealu – ant palangės pietų pusėje. Jei šviesos trūksta, galima naudoti dirbtinį apšvietimą – juk daigeliai per parą turi gauti bent 12 valandų šviesos!

KOKIAS DAIGYKLAS RASITE MOKI-VEŽI?

Mūsų asortimente rasite ne tik populiariausių plastikinių daigyklų su įvairiu narelių skaičiumi (jose šaknys augs taisyklingai ir jų nepažeisite išimdami daigelį), bet ir daugelį kitų variantų. Pavyzdžiui, itin populiarios ir durpinės daigyklos. Natūralios kilmės durpinėse daigyklose patariama daiginti greitai augančius ir papildomo maitinimo reikalaujančius daržovių, gėlių, vaiskrūmių daigus bei sėklas. 100 % daigų prigijimas juos persodinant į dirvą – garantuotas.

Jūsų dėmesio taip pat sulaukia durpinės tabletės. Jos – nebe naujiena rinkoje, tačiau yra itin vertinamos dėl „švaraus“ daiginimo: durpinė tabletė atliks tiek vazono, tiek žemių funkciją, o sodinti į dirvą galėsite kartu su ja.

Turime ir daiginimo šiltnamių, kurie turi permatomą dangtį. Juose daigai patiria mažesnius temperatūrų svyravimus ir yra apsaugomi nuo skersvėjo. Laikykite ant palangės saulėtoje vietoje, o daigams sudygus dangtį nuimkite. Šiltnamio apačioje įrenkite drenažo sluoksnį.

GALIAUSIAI, REKOMENDUOJAME PASIRŪPINTI ETIKETĖMIS

Etiketės padės susigaudyti, kas ir kur dygsta, tad būsimus daigelius galėsite prižiūrėti tinkamai.

DĖMESIO, KVIEČIAME Į RENGINĮ VILNIUJE BEI ALYTUJE!

Jau vasario 17-18 dienomis kviečiame jus į konsultacinį renginį „MOKI-VEŽI“ parduotuvėse Vilniuje bei Alytuje*, kuriame galėsite sužinoti viską apie sėklas, jų daiginimą ir priežiūrą! Renginyje jūsų lauks:

  • Profesionalus konsultantas;
  • Žinios apie sėklas;
  • Praktiški patarimai.

*Renginys vyks 2 parduotuvėse: Vilniuje, Pilkalnio g. 3 bei Alytuje, Santaikos g. 26B. Daugiau info čia.

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*