KAD AGURKŲ DERLIUS BŪTŲ GAUSUS

KAD AGURKŲ DERLIUS BŪTŲ GAUSUS

Pavasariui artėjant, šiame blogo įraše norime pakalbėti apie agurkus. Agurkai, ko gero, viena populiariausių daržovių Lietuvoje, be kurios neįsivaizduojami ne tik mūsų virtuvės patiekalai, bet ir daržas.

Ankstesniuose blogo įrašuose jums pasakojome apie daiginimo, kuris jau prasidėjo, subtilybes, tad jam puikiai pasiruošus, metas pagalvoti ir apie agurkų derlių. MOKI-VEŽI specialistai dalinasi patarimais ir subtilybėmis apie kone kiekviename darže augančius agurkus, kurie – tikras vitaminų šaltinis: kviečiame su jais susipažinti, o sėklų, trąšų ir kitų sodo/daržo prekių su nuolaidomis įsigyti visuomet galite MOKI-VEŽI parduotuvėse.

Agurkai – pakankamai reikli daržovė

Kad jų derlius pranoktų jūsų lūkesčius, agurkais išties verta gerai pasirūpinti. Ši daržovė labai mėgsta šilumą, tad dar prieš daiginant į daigyklas įsitikinkite, kad pasėtos sėklos tikrai gaus bent +24 C laipsnius šilumos. Daigams sudygus, pakaks +23 C laipsnių temperatūros.

Teisingai laistyti daigelius – ypač svarbu

Agurkų daigeliai mėgsta drėgmę, tačiau nepersistenkite: juos geriau laistyti retai, tačiau gausiai. Naudokite tik šiltą (bet ne karštą) vandenį.

Daigams sudygus...

Metas pagalvoti apie vietą, kurioje juos sodinsite. Šiltnamis – idealu, tačiau dar prieš sodinant ypač gerai patręškite dirvą organinėmis trąšomis, mėšlu.

Vėliau, kai paskutinės šalnos praeis, agurkų daigelius galėsite sodinti į šiltnamį.

SVARBU: kad agurkų derlingumas nesumažėtų, skirtingas jų rūšis sodinkite atskirose lysvėse. Būtina palikti ir didesnius tarpus tarp daigų – taip jie gaus pakankamai saulės šviesos. Juk, kaip ir minėjome, agurkai ją dievina!

Laistymas pasodinus

Agurkus geriausia laistyti rytais, kas 5 dienas ar, daugiausiai, savaitę. Jiems patinka šiltas vanduo ir didelis jo kiekis. Gausus laistymas būtinas geram derliui!

Kad derlius nebūtų kartus

Ar žinojote, kad kartais agurkų skonis būna ganėtinai kartus dėl netinkamo jų auginimo? Kaip ir minėjome, jie mėgsta šilumą ir drėgmę, o štai auginami sausomis ir itin karšto oro sąlygomis, agurkai išskiria kukurbitaciną, kuris – lyg antistresinė medžiaga, suteikianti šioms daržovėms kartų skonį.

Taip pat, jei temperatūra aukštesnė nei +25 C laipsniai, nepamirškite gausiai laistyti žemės, kurioje jie pasodinti. Kitu atveju, karštas oras ir sausa dirva gali taip pat apkartinti agurkų skonį.

Jei derlių aplankytų Amarai

Amarai – gana dažnas kenkėjas agurkų lysvėse. Ypač – antroje vasaros pusėje. Jei šie užkluptų ir jūsų derlių, įsidėmėkite, kad kenkėjų atsikratymui geriau nenaudoti cheminių medžiagų. Juk agurkai mezga vaisius, kuriuos vėliau valgysime. Į kovą pasitelkite seną, liaudyje plačiai žinomą bei naudojamą naminį būdą kovoje su Amarais.

Jums reikės:

  • pusės kibiro kiaušinių lukštų,
  • karšto (+70-80 laipsnių) vandens.

Eiga:

  • lukštus užpilkite karštu vandeniu,
  • palaikykite bent 24 valandas,
  • vėliau nukoškite, praskieskite tokiu pačiu kiekiu vandens,
  • gautą skystį naudokite kovoje su agurkus užpuolusiais kenkėjais.

Atminkite, kad juos, kaip ir kitas sodo bei daržo gėrybes, gali užpulti ir kitos ligos bei kenkėjai. Būtinai pasirūpinkite tinkamomis priemonėmis iš MOKI-VEŽI.

Daugiau naudingų patarimų visuomet rasite mūsų Facebook paskyroje.

Linkime gero derliaus!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*