REKOMENDACIJOS ĮRENGINĖJANT ELEKTROS INSTALIACIJĄ NAMUOSE

REKOMENDACIJOS ĮRENGINĖJANT ELEKTROS INSTALIACIJĄ NAMUOSE

Nusprendus imtis elektros instaliacijos patiems, iš pradžių reikėtų atlikti namų darbus. MOKI VEŽI parduotuvių konsultantai padės tuos darbus jums įvykdyti. Norint sutaupyti tiek pinigų, tiek laiko, reikėtų instaliuoti elektros tinklą namuose dar prieš atliekant apdailą.

Tad iš pradžių labai svarbu numatyti, kur ir kokie prietaisai bus pajungti vėliau. Ypatingai svarbu apsispręsti dėl galingesnių prietaisų, tokių, kaip kaitlentės, indaplovės, skalbyklės montavimo vietos. Taipogi svarbu nepamiršti apgalvoti, kur bus televizoriaus, mikrobangų krosnelės, šaldytuvo vieta, ar kur kabės šviestuvai.

Jums numačius prietaisų vietas, elektriko užduotis bus parinkti tinkamo skersmens ir savybių laidus, jų jungimo ir skirstymo dėžutes, kištukinius lizdus.

Pirmoje vietoje yra saugumas, todėl svarbu, kad elektros instaliacija namuose būtų patikima ir saugi. Todėl visi laidai turi būti sujungti taip, kad niekada neatsikabintų, nebūtų įsitempę ir nesiremtų į aštrias briaunas, pavyzdžiui, į gipso kartono profilius.

Jų laidumas turi atitikti galimai naudojamų prietaisų galią. Pavyzdžiui, į virtuvę kurioje dažniausiai naudojama galingesnė buitinė technika – kaitlentė, virtuvinis kombainas, indaplovė, virdulys – turėtų būti atvestas didesnei srovei pritaikytas kabelis negu, pavyzdžiui, į miegamąjį, kuriame dažniausiai kabo tik šviestuvas ir būna pajungtas televizorius.

Rekomendacijos:

1. Šviesos jungikliai montuojami patogiame 0,9 m aukštyje nuo grindų.

2. Kištukiniai lizdai stacionariai buitinei technikai ir elektronikai montuojami 0,3 m nuo grindų aukštyje. Darbo vietos ir virtuvės prietaisams skirti elektros lizdai montuojami virš stalviršio, kad būtų patogiau juos pasiekti.

3. Praktiškiau įrengti 3–5 kištukinių lizdų blokus, nei, pritrūkus elektros lizdų, nešioti ilgintuvus.

4. Automatinius jungiklius skirstymo skydelyje rekomenduojama montuoti kiekvienam didesnę galią naudojančiam įrenginiui atskirai. Taipogi patartina automatinius jungiklius ir instaliacinius kabelius montuoti atskiroms namų zonoms.

5. Nuotėkio relė vonios zonoje yra privaloma. Ypač, jeigu naudojate skalbimo mašiną ir džiovyklę.

6. Prieš apdailos darbus rekomenduojame nufotografuoti elektros instaliaciją. Taip žinosite, kur kalti vinį paveikslui, kad nepažeistumėte laidų.

7. Patys nebandykite taisyti elektros instaliacijos, ypatingai skydeliuose, jei neturite reikiamų žinių. Įtampa yra ypač pavojinga, tad galite sukelti trumpąjį jungimą, sugadinti prietaisus ar pats nukentėti.

Patiems namuose galima pasidaryti daug darbų – perdažyti sienas, pakabinti lentynas, prijungti buitinę įrangą. Bet elektros instaliaciją rekomenduojame verčiau patikėti specialistams.

 

 

Palikite komentarą

*
*
*