PRILYDOMOS STOGO DANGOS

PRILYDOMOS STOGO DANGOS

Stogo danga – tai viršutinis stogo sluoksnis. Šis sluoksnis apsaugo nuo vandens skverbties į pastato vidų. Viršutiniams stogo sluoksniams plokštiesiems ar šlaitiniams stogams yra naudojamos prilydomosios stogo dangos. Šios dangos taip pat naudojamos kaip garo izoliacija stoguose. Pagal prilydomųjų stogo dangų dengimą yra skiriami keli tvirtinimo būdai: visiškai prilydant visą ritininės dangos plotą ir iš dalies prilydant dangą specialiai skirtu plotu.

Prilydomos stogo dangos sluoksniai

Dangos ant stogo gali būti klojamos vienu ar keliais sluoksniais ir tokiam klojimui jos yra pritaikytos. Klojamos keliais sluoksniais yra labiau paplitusios, joms įrengti reikia daugiau medžiagų ir darbo sąnaudų. Klojant dangas keliais sluoksniais, yra naudojamos kelios skirtingomis savybėmis pasižyminčios ritininės dangos: dangos apatiniam sluoksniui sudaryti ir dangos viršutiniam sluoksniui. Jos tarp savęs skiriasi savo storiu, paviršiniu apsauginiu sluoksniu.

Vienu sluoksniu klojamos dangos naudojamos nebe taip plačiai, tačiau dengiant tokia danga reikia sunaudoti mažiau medžiagų ir darbo laiko, bet klojamas vienas sluoksnis reikalauja labai atsakingo požiūrio į darbų kokybę.

Visos prilydomosios dangos yra sudarytos iš kelių sluoksnių. Šių sluoksnių kokybė ir medžiagos lemia prilydomosios dangos kokybę. Vienas iš pagrindinių sluoksnių, kuris lemia stabilumą ir mechaninį atsparumą, yra armuojantis sluoksnis arba pagrindas. Šis sluoksnis gali būti pagamintas iš kartono, stiklūno, poliesterinio pluošto ar kompozitinės medžiagos. Kartonas yra neilgaamžis pagrindas, kuris lengvai suyra. Stiklūnas yra atsparus puvimui, atlaiko didelius įtempimus, tačiau jei nuo mechaninių poveikių santykinis pailgėjimas viršija 2 %, jis plyšta. Stiklūnas tinkama medžiaga apatinio sluoksnio ritininių dangų pagrindui, kai įrengiamos dvisluoksnės sistemos. Iš kokybiškesnių pagrindų galima paminėti pagrindą iš poliesterinio pluošto, kuris atlaiko didelius įtempimus, jo santykinis pailgėjimas siekia iki 45 %, jis atsparus puvimui. Tai ilgaamžė medžiaga, pradėta naudoti tik septintąjį dešimtmetį. Renkantis dangą reikėtų atkreipti dėmesį į pagrindo medžiagos kiekį, kuris žymimas g/cm2. Kuo šis skaičius didesnis. tuo daugiau medžiagos sunaudota stogo dangai armuoti.

Dangos pagrindas ir viršutinis sluoksnis

Dangų pagrindai yra padengti bituminėmis medžiagomis. Pastaraisiais metais padengimui yra naudojamas oksiduotas ir modifikuotas bitumas. Oksiduoto bitumo lengvas lydumas yra pakeičiamas jį modifikuojant. Iš tokių modifikuotų dangų reikia paminėti plastomerinį bitumą, į kurį pridėta poliolefino arba poliolefino kopolimerų mišinio, ir elastomerinį bitumą, į kurį pridėta termoplastinio kaučiuko. Dažnai prekyboje esančiose dangose yra naudojamas SBS (Stiren Butadien Stiren) modifikatorius, kuris suteikia atsparumą žemų temperatūrų poveikiui ir pagerina elastingumo charakteristikas. Tačiau SBS modifikuotas bitumas dėl mažesnio atsparumo ultravioletiniams saulės spinduliams turi būti apsaugotas sumaltos uolienos apsauginiu sluoksniu.

Bituminės ritininės medžiagos nuo sulipimo jas susukant į ritinius yra apsaugomos specialiomis medžiagomis, tai gali būti polietileno plėvelė ar smulkiadispersinis barstalas. Ritininė danga, kuri yra naudojama viršutiniam stogo sluoksniui suformuoti suformuoti turi paviršinį apsauginį sluoksnį iš trupintų uolienų. Šis sluoksnis apsaugo dangą nuo intensyvaus ultravioletinių spindulių poveikio, sumažina dangos įkaitimo temperatūrą eksploatacijos metu. Viena iš plačiausiai naudojamų trupintų uolienų tai skalūnas, taip pat gali būti naudojamas ir trupintas granitas, dolomitas ar smiltainis. Šis sluoksnis gali būti spalvotas, tačiau spalvų pasirinkimas nėra itin didelis.

Dangos savybės ir reikalavimai

Dažnai dangos savybės priklauso nuo bendro ritininės prilydomosios stogo dangos storio, šis dydis yra pateikiamas dangos žymėjime; storis žymimas mm.

Pagrindiniai reikalavimai ritininėms bituminėms dangoms yra: atsparumas atmosferiniams poveikiams, atsparumas temperatūrai, ilgaamžiškumas, atsparumas tempimui, lankstumas, sukibimas su pagrindu, vandens nepralaidumas, degumas.

Prilydomosios stogo dangos įrengimo patikimumas priklauso nuo: atmosferos veiksnių (temperatūros pokyčių, ultravioletinių saulės spindulių ir lietaus/sniego poveikių), stogo dangos konstrukcijos ypatumų (nuolydžių ir pagrindo išsiplėtimo siūlių skaičiaus), pasirinktos stogo dangos ir viršutinio apsauginio dangos sluoksnio, stogdengių kvalifikacijos.

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*