KAIP IŠSIRINKTI TINKAMIAUSIĄ ĮRANKĮ ŽOLEI PJAUTI?

KAIP IŠSIRINKTI TINKAMIAUSIĄ ĮRANKĮ ŽOLEI PJAUTI?

Renkantis žoliapjovę arba vejapjovę  būtina atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus:

  • Vejos dydį;
  • Vejos rūšį;
  • Vejos reljefą.

Būtent šie veiksniai turėtų lemti Jūsų pasirinkimą. O rinktis yra iš ko:

Nešiojamosios žoliapjovės

Labiausiai tinka mažiems vejų plotams bei sunkiai vejapjove pasiekiamoms vietoms: tai vejos pakraščiai, patvoriai, vietos aplink medžius, gėlynus. Galite rinktis elektrinę arba benzininę žoliapjovę. Pagrindinis elektrinės žoliapjovės trūkumas yra ribotas judėjimas, nes tam trukdo laidas. Galingumas – ribotas, jos kur kas silpnesnės ir negali lygintis su benzininėmis, tačiau šios rūšies nešiojamosios žoliapjovės lengviausios. Varikliai dirba žymiai tyliau už benzininius variklius, jie nekenksmingi aplinkai – jokių aplinką teršiančių medžiagų, be to, mažiau priežiūros – nei benzino, nei tepalo. Taigi elektrinė vejapjovė yra labai geras pasirinkimas iki 800 m2 ploto vejai. Benzininės žoliapjovės – pati populiariausia ir, daugelio vartotojų nuomone, efektyviausia nešiojamų žoliapjovių rūšis. Jei reikia susidoroti su didesniu plotu ar aukšta ir šlapia žole – benzininė nešiojama žoliapjovė pats tas. Benzininiai varikliai yra dviejų rūšių – dvitakčiai ir keturtakčiai. Šį skirtumą  reikia žinoti. Dvitakčiame variklyje benzinas yra maišomas su tepalu, o keturtakčiame – ne.

Elektrinės vejapjovės

Skirtos ne itin dideliems plotams, labai tinka prižiūrėti lygiai vejai prie nuosavo namo. Dauguma elektrinių vejapjovių yra rotacinės. Tai reiškia, kad veja pjaunama horizontaliais variklio sukamais peiliais. Elektrinės vejapjovės nereikalauja ypatingos priežiūros, tik peilių pagalandimo, tačiau elektrinės vejapjovės yra mažesnio galingumo nei benzininės. Jos mažiau pritaikytos aukštai, šlapiai ar storai žolei, piktžolėms pjauti. Mobilumą  riboja ir elektros laido ilgis.

Benzininės vejapjovės

Didelių vejų savininkams labiausiai tinka benzininės vejapjovės. Jų darbinis plotis yra didesnis nei elektrinių vejapjovių (46-53 cm), tai leidžia iškart nupjauti didesnį vejos plotą bei aukštesnę ir tankesnę žolę. Joms nereikia elektros tinklo, tad galima pjauti žolę ir toliau nuo namų. Priklausomai nuo vejapjovės funkcijų, žolė gali būti renkama į konteinerį, išmetama ant nupjautos žolės arba susmulkinama (mulčiuojama) ir paskleidžiama ant vejos. Susmulkinta žolė palaiko vejos drėgnumą ir ją patręšia. Ypač patogios savaeigės vejapjovės, vartotojui nereikia stumti sunkaus įrenginio, ir, nors jų kaina šiek tiek aukštesnė, tačiau žolės pjovimas taps malonumu, o ne varginančiu darbu. Šis privalumas ypač jaučiamas, kai vejapjovė turi surinkimo funkciją ir pjovimo metu pasunkėja, o savaeigė važiuoja pati ir taip tausoja Jūsų jėgas.

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*