GĖLIŲ KOMPOZIJOS VAZONUOSE: KOKIAS GĖLES RINKTIS?

GĖLIŲ KOMPOZIJOS VAZONUOSE: KOKIAS GĖLES RINKTIS?

Turbūt daugelis sutiks, kad gėlės ir gėlynai yra kiekvienos tinkamai prižiūrimos ir tvarkomos sodybos dalis. Sunku įsivaizduoti sodybą, prie kurios nežydi gėlės, neveši krūmai ar neauga medeliai, kurie kartu sukuria gyvumo ir savitumo jausmą bei padeda išsiskirti iš šalia esančių sodybų. Ką daryti tiems, kurie turi mažą sklypo erdvę arba tik balkoną ar terasą, bet nori, kad ir jų akis džiugintų augalų žiedai bei žaliuojantys lapai? Išeitis yra ir ji slypi šiame blogo įraše, kur MOKI-VEŽI specialistai dalinasi patarimais, į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis augalus ir kokios gėlės yra tinkamos auginimui vazonuose.

 

KAIP PASIRINKTI AUGALUS?

 

Pasaulyje yra begalės dekoratyvinių augalų, tad prieš renkantis svarbu pasidomėti tiek augalų savybėmis, tiek priežiūros ypatybėmis, rasti tinkamą vietą ir suderinti su šalia esančiais augalais bei sodo objektais.

Žinoma, šeimininkų požiūris į augalus taip pat lemia gėlių pasirinkimą, kadangi vieniems gėlės yra tiesiog kiemo puošmena ir augina vos kelių rūšių dekoratyvinius augalus, kurie tikrai puošia kiemą ir gausiai žydi. Kiti sodininkai turi kolekcininko gyslelę ir augina daug įvairių augalų. Ir nors ne visiems gėlių šeimininkams pavyksta sukurti tobulas gėlynų kompozicijas, svarbiausia, kad jie jaučia džiaugsmą ir pasitenkinimą.

 

KAIP SUSIPLANUOTI GĖLIŲ KOMPOZICIJĄ VAZONUOSE?

 

Prieš pradedant formuoti gėlyną vazone labai svarbu atsakyti sau į klausimus: kokios įvairovės gėlių norėsite bei kiek galėsite laiko skirti priežiūrai. Taip pat reikia įvertinti dirvožemį, apšvietimą, pavyzdžiui, kiek laiko saulės spinduliai šildo pasirinktą gėlių auginimo vietą. Visa tai lems gėlių pasirinkimą, kadangi vieni augalai gali puikiai augti saulėtoje vietoje arba pusiau pavėsyje, o kiti gali augti visiškame pavėsyje.

Susidarykite augalų sąrašą ir į jį įtraukite įvairiu metų laiku žydinčias gėles. Augalus suskirstykite pagal aukštį, žydėjimo laiką bei žiedų spalvą.

 

KOKIAS GĖLES RINKTIS?

 

Galime būti dėkingi gėlėms, kadangi nemažai jų galima auginti vazonuose. O tai yra puikus, praktiškas ir kompaktiškas sprendimams tiems, kurie gyvena bute ar neturi pakankamai erdvės sklype gėlynui. Vazonuose auginamas gėles galima keisti kasmet, o pasiteikus kūrybiškumą įgyvendinti daug idėjų. Gėlės vazonuose ne tik papuoš tuščius sodo kampelius, bet suteiks jaukumo terasai ar balkonui.

 

Pavasario spalvos:

 

Tulpės, narcizai, hiacintai ir žydrės – nenugalimoji pavasario ketvirtukė, kuri pradeda džiuginti žiedais tik pradėjus busti gamtai po žiemos sąstingio. Vazonuose šios gėlės sudaro tikrai įspūdingus spalvų derinius.

 

Levandos:

 

Auginti levandas vazone yra daug paprasčiau nei grunte. Pasirinkite tinkamas žemes, saikingai laistykite ir vidurvasary galėsite mėgautis neapsakomu žiedų aromatu. O joms peržydėjus galėsite pasigaminti kvapnių pagalvėlių, levandų vandens ir kitų priemonių.

 

Pelargonijos ir petunijos:

 

Vienos populiariausių gėlių, kurios puikiai žydi vazonuose ar loveliuose dėl dailiai svyrančių šakelių, gausiai aplipusių žiedais. Tiek pelargonijos, tiek petunijos nėra lepios, pakenčia ir retesnį laistymą.

 

Kanos:

 

Kanomis žavisi daugelis, bet nedrįsta jų auginti, nes mano, kad joms reikalinga sudėtinga priežiūra. Šio gėlės puikiai tiks kaip centriniai aukšti augalai vazonuose, tik svarbu pasirūpinti derlinga kompostine žeme ir reguliariai laistyti. Kainas reikia tręšti, jog vazonuose augalai žydėtų ir vešėtų.

 

Jurginai:

 

Jurginai be jokios abejonės yra vienos gražiausių rudeninių gėlių. Tik jų priežiūra gali pareikalauti nemažai laiko ir atsidavimo, kadangi rudenį juos reikia iškasti, parūpinti tinkamas sąlygas gumbams, o pavasarį vėl susodinti. Išeitis gali būti vienmečiai jurginai, kurie auginami iš sėklų ir tobulai tinka vazonams. Belieka tik laistyti, tręšti, nuskabyti nužydėjusius žiedus ir džiaugtis jurginų spalvomis savo kieme!

Visų reikmenų ir augalų ieškokite artimiausioje MOKI-VEŽI ir nepamirškite pasinaudoti mūsų akcijomis! Gausių žiedų Jūsų vazonuose!

Bendri pranešimai

Palikite komentarą

*
*
*