GEGUŽĘ – GAUSU DARBŲ SODE IR DARŽE. KĄ BŪTINA NUVEIKTI?

Netrukus prasideda gražiausias mėnuo sode, kuomet galėsime grožėtis žydinčiais vaismedžiais ar iš po žemės besistiebiančiomis gėrybėmis. Tik darbų sode bei darže netrūks – dar iki prasidedant vasarai būtina šį bei tą nuveikti. Dalinamės svarbiausių dalykų sąrašu.

Perskiepykite obelų bei kriaušių medelius, kurie – mažiau derlūs, menkaverčiai. Taip pat galite prilenkti ir serbentų, agrastų stiebus.

Kuomet vidutinė paros temperatūra šokteli aukščiau +5 laipsnių, prasideda tikrasis pavasaris – daržovių sėjos ir sodinimo mėnuo.

Pirmąją gegužės dekadą sėkite geltekles, pupas, burokėlius ankstyvajam derliui. Taip pat nepamirškite pasodinti žiedinių kopūstų daigų, svogūnų, salierų, brokolių, porų, morkų, ridikų.

Apie gegužės mėnesio vidurį jau galėsite sodinti pupeles, melisas, žiedinius ar briuselinius kopūstus.

Jei gegužę vidutinė paros temperatūra šoktels aukščiau +10 laipsnių (tuomet pradeda žydėti ir alyvos), rudens derliui sėkite žiedinius kopūstus, moliūgus, cukinijas, aguročius, patisonus, o apsaugotose vietose – agurkus bei pomidorus.

Ten, kur pasėtos / pasodintos daržovės, purenkite dirvą: taip ne tik užkirsite kelią piktžolių plitimui, bet ir aprūpinsite daržo gėrybes drėgme bei deguonimi.

Mėnesio pradžioje bei iki pirmos dekados pabaigos būtinai pabaikite sodinti ankstyvąsias bulves.

Gegužę į lysves galite sodinti ir daugelį vienmečių gėlių, kurių vegetacijos laikotarpis yra trumpas. Sodinkite laibenį, medetkas, nemezijas, nasturtas, ešolcijas.

Taip pat paskutinį pavasario mėnesį palankioje sodo vietoje galite sodinti kardelius (jiems būtina saulės šviesa), raganes bei jurginus.

Tiek gėles, augalus, tiek ir daržoves nuolat stebėkite, jei reikia – laistykite, apravėkite bei patręškite.

Daugiau patarimų bei naudingos informacijos ieškokite mūsų Facebook paskyroje!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*